Kwasy tłuszczowe omega-3 to rodzaj nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Niestety nasz organizm nie potrafi sam ich wytworzyć, dlatego muszą być dostarczane z pożywieniem lub suplementacją. W dzisiejszych czasach za sprawą rosnących cen żywności spożywamy o wiele mniej ryb, niż starsze pokolenia w czasach młodości. Dlatego w ostatnich latach suplementacja omega-3 stała się tak bardzo popularna. 

Suplementacja kwasów omega-3 ma wpływ na redukcję ryzyka chorób serca, obniżenie poziomu trójglicerydów oraz zmniejszenie ryzyka zatorów i zakrzepów. Ponadto kwasy omega-3 są istotne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, a ich suplementacja może poprawić funkcje poznawcze, pamięć i nastrój.

Dobrym źródłem omega-3 są w szczególności ryby o wysokiej zawartości tłuszczu, takie jak śledź, makrela, łosoś, sardynki lub sardele i algi. Ponieważ ryby wzbogacają swoją zawartość omega-3 o algi, ważne jest, jaki pokarm jedzą. Na przykład ryby złowione w środowisku naturalnym zawierają dużą ilość omega-3 poprzez bogate spożycie glonów, krewetek i małych krabów. Natomiast pasza dla ryb hodowlanych składa się głównie z komponentów roślinnych, takich jak soja lub zboża, dlatego ryby te są dla nas mniej wartościowe.


Kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują pozytywny wpływ na zapobieganie i odwracanie insulinooporności oraz wsparcie w cukrzycy!

Jakie kwasy omega-3 polecam i dlaczego?

Dzięki współpracy z firmą NORSAN mogę z czystym sercem i sumieniem polecać dla moich pacjentów jedne z najlepszych jakościowo kwasów omega-3 dostępnych na rynku. Ich omegi pozbawione są sztucznych koncentratów, firma stosuje unikalne procesy i techniki oczyszczania, aby zapewnić najwyższą czystość i jakość produktów. W ciągu kilku godzin od połowu ryby są przetwarzane, co zapewnia NAJLEPSZĄ JAKOŚĆ PRODUKTU! 

Jeśli czytasz ten artykuł to chciałabym podarować Ci unikalny kod zniżkowy "ziebadietetyk10", który upoważnia do zniżki -10% na produkty marki NORSAN.

Link do strony: https://www.norsan-omega.pl/sklep/

Osobiście polecam wybierać kwasy omega-3 w formie płynnej, które są najlepiej przyswajalne dla naszego organizmu :)




Jaki wpływ mają kwasy EPA i DHA na nasze zdrowie?




 

EPA i DHA przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca

Serce jest najważniejszym organem w organizmie człowieka. Czynnikami wpływającymi na zdrowie serca są właściwości przepływu krwi i procesy metaboliczne komórek. Odpowiednia podaż kwasów tłuszczowych omega-3 wskazuje, że na te czynniki można pozytywnie wpływać.
EPA i DHA przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca. Według EFSA: Pozytywny efekt występuje przy dziennym spożyciu co najmniej 250 mg EPA i DHA.






DHA pomaga utrzymać jakość widzenia

Komórki ludzkiego oka zawierają szczególnie dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3. Wiele badań wykazało, że suplementacja kwasami tłuszczowymi omega-3 ma pozytywny wpływ na wzrok.
DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia. Według EFSA: Pozytywny efekt występuje przy dziennym spożyciu co najmniej 250 mg DHA.







DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowej funkcji mózgu

Mózg składa się z dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Najnowsze badania wykazują wyraźny związek pomiędzy spożyciem kwasów tłuszczowych omega-3 a poprawą funkcjonowania mózgu.
DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu. Według EFSA: Pozytywny efekt występuje przy dziennym spożyciu co najmniej 250 mg DHA.







Spożycie DHA przez matkę przyczynia się do prawidłowego rozwoju oczu i mózgu u płodu i niemowlęcia karmionego piersią.

Spożycie DHA przez matkę przyczynia się do prawidłowego rozwoju oczu i mózgu u płodu i niemowlęcia karmionego piersią. Według EFSA: Korzystne działanie występuje w przypadku dziennego spożycia co najmniej 200 mg DHA, oprócz zalecanego dziennego spożycia kwasów tłuszczowych omega-3 dla dorosłych (tj. co najmniej 250 mg DHA i EPA).