• Ebook "Poradnik insulinooporność i cukrzyca", 140 stron wiedzy

219.00
szt. Do przechowalni
Opinie
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 0
Wysyłka na adres mailowy 0
Dostępność Duża dostępność

Poradnik "Insulinooporność i cukrzyca" to praktyczny przewodnik dla osób, które zmagają się m.in. z insulinoopornością, hiperinsulinemią, stanem przedcukrzycowym, cukrzycą, czy hipoglikemią. Ebook pomoże Ci zrozumieć podstawowe pojęcia oraz nauczy jak samemu komponować posiłki, aby utrzymać prawidłowe poziomy glukozy i insuliny. Zawiera 140 stron wiedzy opartej na badaniach naukowych i własnym doświadczeniu.

 

Rozdziały ebooka:

 

1. Insulinooporność - teoria i diagnostyka

- czym jest insulinooporność?

- co się dzieje po spożyciu posiłku węglowodanowego?

- rodzaje insulinooporności

- czynniki ryzyka

- objawy

- diagnostyka: HOMA IR, OGTT

- analiza badań

2. Cukrzyca - teoria i diagnostyka

- czym jest cukrzyca? 

- objawy

- zasady rozpoznawania zaburzeń gospodarki węglowodanowej

- hipoglikemia

- cukrzyca ciążowa

- jak przygotować się do badań? (OGTT, insulina i glukoza na czczo)

3. Żywienie w cukrzycy i insulinooporności

- czym są białka?

- podział aminokwasów

- białko zwierzęce vs białko roślinne oraz ich źródła w diecie

- czym są tłuszcze?

- podział tłuszczów

- jak rozpoznać tłuszcze trans na etykiecie produktu?

- które oleje nadają się do smażenia, a których lepiej unikać? (oliwa z oliwek, olej z awokado, masło, olej kokosowy, olej słonecznikowy, olej lniany, olej z pestek winogron, olej rzepakowy)

- omówienie glifosatu i GMO

- urządzenia przydatne w kuchni

- czym smarować kanapki? masło vs margaryna, co o nich mówią badania naukowe?

- kto powinien ograniczyć lub wyeliminować masło ze swojej diety?

- kwasy omega-3, czym się wyróżniają? 

- czym są weglowodany?

- podział węglowodanów

- błonnik, działanie i rodzaje

- indeks glikemiczny, dlaczego nie zawsze warto się nim kierować?

- ładunek glikemiczny, co ma na niego wpływ?

- skrobia oporna

- porównanie ładunków glikemicznych produktów

- jak czytać składy produktów?

- które mąki wybierać? (przykłady i zdjęcia)

- czym kierować się przy wyborze chleba? przykłady dobrych składowo chlebów z supermarketów i piekarni

- analiza sklepowych bułek, czy grahamka to dobry pomysł dla osoby z IO/cukrzycą?

- słodziki, czy aspartam jest rakotwórczy? podział i ewentualne skutki uboczne

- modele żywieniowe (zasada talerzyka, dieta śródziemnomorska, low carb, keto, zasada 80/20, post przerywany)

- nawodnienie, co pić oprócz wody? jakich napojów unikać? czy kawa do posiłku to dobre rozwiązanie dla każdego? przykłady zbilansowanych koktajli

- pojęcia BMI, PPM, CPM, PAL, wyliczenie zapotrzebowania i redukcji

- jakie pozycje z menu wybierać będąc na mieście?

- jaka ilość posiłków będzie najlepsza?

4. Aktywność fizyczna

5. Suplementacja

- pojęcie leku i suplementu, czym się różnią?

- omówienie suplementów korzystnych dla gospodarki glukozowo-insulinowej

- skutki uboczne

- polecane preparaty (razem ze zdjęciami)

- dawkowanie

- niedobór witaminy B12, jak sprawdzić? i dlaczego sam poziom witaminy B12 nie zawsze pokaże nam niedobór?

 

Bibliografia

 

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
  • Producenci