-
Ebook "Poradnik insulinooporność i cukrzyca", 140 stron wiedzy
Opinie | |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Dostępność | Duża dostępność 948 szt. |
Poradnik "Insulinooporność i cukrzyca" to praktyczny przewodnik dla osób, które zmagają się m.in. z insulinoopornością, hiperinsulinemią, stanem przedcukrzycowym, cukrzycą, czy hipoglikemią. Ebook pomoże Ci zrozumieć podstawowe pojęcia oraz nauczy jak samemu komponować posiłki, aby utrzymać prawidłowe poziomy glukozy i insuliny. Zawiera 140 stron wiedzy opartej na badaniach naukowych i własnym doświadczeniu.
Rozdziały ebooka:
1. Insulinooporność - teoria i diagnostyka
- czym jest insulinooporność?
- co się dzieje po spożyciu posiłku węglowodanowego?
- rodzaje insulinooporności
- czynniki ryzyka
- objawy
- diagnostyka: HOMA IR, OGTT
- analiza badań
2. Cukrzyca - teoria i diagnostyka
- czym jest cukrzyca?
- objawy
- zasady rozpoznawania zaburzeń gospodarki węglowodanowej
- hipoglikemia
- cukrzyca ciążowa
- jak przygotować się do badań? (OGTT, insulina i glukoza na czczo)
3. Żywienie w cukrzycy i insulinooporności
- czym są białka?
- podział aminokwasów
- białko zwierzęce vs białko roślinne oraz ich źródła w diecie
- czym są tłuszcze?
- podział tłuszczów
- jak rozpoznać tłuszcze trans na etykiecie produktu?
- które oleje nadają się do smażenia, a których lepiej unikać? (oliwa z oliwek, olej z awokado, masło, olej kokosowy, olej słonecznikowy, olej lniany, olej z pestek winogron, olej rzepakowy)
- omówienie glifosatu i GMO
- urządzenia przydatne w kuchni
- czym smarować kanapki? masło vs margaryna, co o nich mówią badania naukowe?
- kto powinien ograniczyć lub wyeliminować masło ze swojej diety?
- kwasy omega-3, czym się wyróżniają?
- czym są weglowodany?
- podział węglowodanów
- błonnik, działanie i rodzaje
- indeks glikemiczny, dlaczego nie zawsze warto się nim kierować?
- ładunek glikemiczny, co ma na niego wpływ?
- skrobia oporna
- porównanie ładunków glikemicznych produktów
- jak czytać składy produktów?
- które mąki wybierać? (przykłady i zdjęcia)
- czym kierować się przy wyborze chleba? przykłady dobrych składowo chlebów z supermarketów i piekarni
- analiza sklepowych bułek, czy grahamka to dobry pomysł dla osoby z IO/cukrzycą?
- słodziki, czy aspartam jest rakotwórczy? podział i ewentualne skutki uboczne
- modele żywieniowe (zasada talerzyka, dieta śródziemnomorska, low carb, keto, zasada 80/20, post przerywany)
- nawodnienie, co pić oprócz wody? jakich napojów unikać? czy kawa do posiłku to dobre rozwiązanie dla każdego? przykłady zbilansowanych koktajli
- pojęcia BMI, PPM, CPM, PAL, wyliczenie zapotrzebowania i redukcji
- jakie pozycje z menu wybierać będąc na mieście?
- jaka ilość posiłków będzie najlepsza?
4. Aktywność fizyczna
5. Suplementacja
- pojęcie leku i suplementu, czym się różnią?
- omówienie suplementów korzystnych dla gospodarki glukozowo-insulinowej
- skutki uboczne
- polecane preparaty (razem ze zdjęciami)
- dawkowanie
- niedobór witaminy B12, jak sprawdzić? i dlaczego sam poziom witaminy B12 nie zawsze pokaże nam niedobór?
Bibliografia